A fizikai feltételek megteremtése

Fábián Ágota erőfeszítéseinek eredményeként a Kispesti Önkormányzat 1995 augusztus 30-án rendelkezésre bocsátott egy üres, régi, földszintes épületet bérleti díj fejében, ami régebben bölcsődeként, majd vegetáriánus étteremként működött az Esze Tamás és a Fő utca sarkán.
A három-négy éve üresen álló ingatlanban nem volt víz, szétfagyott a fűtési rendszer, beázott a tető, a parketta felpúposodott, belül a kemény rock-ot idéző sötét festmények borították a falakat. Az udvart ecetfa erdő nőtte be, amely még a falakba is belefúrta magát. Végül sikerült az északi oldalon kialakítani egy tantermet zsibongóval, mellékhelyiségekkel és működő kommunális berendezésekkel. A munkálatok alatt kellett beszerezni a tanszereket és az iskolai felszereléseket is.
Szeptember 10-én vasárnap volt az évnyitó, és szeptember 11-én az első tanítási nap, 13 gyermekkel. A Fábián Ágota körül szerveződő, a Waldorf pedagógia iránt érdeklődő szülői kör januárban még körülbelül 150 főt számlált. A fizikai feltételek viszontagságos megszületési folyamata azonban megszűrte a kíváncsiskodóakat, s csak azok maradtak, akikben rejtve ott élt a kezdet impulzusa.

Fábián Ágota
Fábián Ágota
Szilágyi Márta és Szőnyiné Horváth Mária

Az iskola indulását követő napokban kezdődött az óvoda kialakítása az épület keleti oldalán. A csoportszoba létrehozásához falakat kellett bontani, majd a régi mosdók helyén konyhát és vécét alakítottunk ki, a festményekkel elcsúfított szobából pedig egy hangulatos öltözőt varázsoltunk. 1995. október 24-én megnyitotta kapuit az óvoda is 17 kis csemete előtt. Két óvó néni várta őket: Szilágyi Márta és Szőnyiné Horváth Mária.

A következő nagy feladat az új osztály szervezése volt, ami 1996 februárjában kezdődött és áprilisban fejeződött be. Júniustól augusztus végéig tartott az új tanterem kiépítése. Közben a nyár folyamán az óvodát is átépítettük, hogy a megnövekedett létszám teret kaphasson. 1996. szeptember 4-én és 11-én elérkezett a második tanévnyitó. Az iskolában húsz elsős és húsz másodikos kezdte el a munkát, az óvodába pedig 24 kicsi járt.
A mindenkori új első osztály fizikai feltételeinek kialakítása továbbra is ismétlődő feladatot jelent. Ha nem is ilyen nagy erőfeszítést, hiszen ma már egy továbblépő nyolcadik osztály helyét kell csak átformálni.

Az Esze Tamás utcai épület alkalmassá tételét azok a lelkes felnőttek vitték véghez, akik a gyermekeik jóvoltából most bekapcsolódhattak valaminek a létrehozásába. Az emberi individualitásban mélyen ott élő teremtő impulzus és szociális hajlam tört itt a felszínre. A szellemi és a gazdasági élet közötti egészséges életáramlás, a jókedvű kétkezi munka által.
Szakipari munkát az Egyesület csak a vizesblokkok kialakításánál és a hajópadlóval történő burkolásnál vett igénybe.
A negyedik évfolyam indulásához az Önkormányzat – nem könnyű tárgyalásokat követően – rendelkezésre bocsátotta az Esze Tamás és a Kisfaludy utca sarkán álló épületet, amely korábban egy zeneiskolához tartozott. Itt két tantermet lehetett kialakítani, a főépületünktől nem messze. Az ötödik évfolyam indulásával 1999-ben, már teljesen betöltöttük a két teret. Ahogyan nőtt az Intézmény, nagyobb helyre lett szükségünk. Fábián Ágotának – az Intézmény javadalmazás nélküli munkatársának – további erőfeszítései eredményeként, az Önkormányzat kedvezményes bérleti díj ellenében, a rendelkezésünkre bocsátotta a Vécsey utcai – éppen megüresedett – 8 osztályos iskola épületet, amelyet 2000. júniusában vehettünk birtokba.
Útjára indulhatott a hatodik évfolyam. Az óvoda ugyanazon az ingatlanon, de különálló épületbe kerülhetett. Így a kis óvodások számára ettől kezdve egy nyugalmas, önálló udvar is rendelkezésre állhatott.

Azonban ez az eleinte olyan óriásnak tűnő iskolaépület is egyszer csak szűkösnek bizonyult. Elérkezett az idő a felső tagozat kiépítéséhez. Igazi kihívást jelentett közösségünk számára a további bővítés.

A hit, a lelkesedés lángját ennek a lépésnek a megtételéhez egy különös látogató szította föl. Karl Kossmann volt a vendégünk és mesélt az életéről. Arról, hogyan hozták létre Rudolf Hauschkaval és munkatársaival együtt a WALA Heilmittel-GmbH-t. S arról is, miként működött közre Göppingenben a Waldorf iskola fizikai feltételeinek megteremtésében. Karl Kossmannt Kálmán István vonta be az általa 1992-ben kezdeményezett Ita Wegman alapítványba, s az ő vendégeként tett látogatást nálunk is.

Kalman_Istvan
Kálmán István

 

Nekünk egy közel háromszázmilliós beruházáshoz kellet megteremteni a fedezetet. Karl Kossman lényéből olyan szellemiség áradt, ami azt sugallta, hogy legyőzhető a szinte lehetetlennek látszó is.
S valóban így történt. A német Software AG Stiftung pályázatát elnyerve megteremtődött az az önrész, melyhez hitelt lehetett fölvenni. A hitelhez azonban ingatlanfedezetet igényelt a Raiffeisen bank. A pedagógia szükségletének hívó szavát meghallotta 9 bátor ember, akinek a gyermeke ide járt. És a családi házát vagy a hétvégi nyaralóját ajánlotta föl hitelfedezetként. (Később mindannyian a szerződésnek megfelelően tehermentesültek.) A szerződéskötésekkel járó jogi feladatokat Petz László látta el, aki az Intézmény javadalmazás nélküli jogi tanácsadójaként működött.

A tervezési munkát Kálmán István felkérésére az akkor a Kós Károly Egyesüléshez tartozó Siklósi József építész végezte el. A terveket Kálmán István finanszírozta. A kivitelező is a Kós Károly Egyesülés köreihez kapcsolódó cégek közül került ki.
A beruházás időszakában a likviditás biztosításának érdekében a pedagógusok három évre lemondtak a jövedelmük fejlesztéséről.

2006 nyarán megkezdődhetett az iskolaépület tetőterének felépítése. S 2008 őszén a teljesen kész új épületrész fogadhatta a felső tagozatosokat.

A nagyterem számára Petz László a cége terhére megfinanszírozott háromszáz bordó bársony bevonatú széket.

 Ezek egy részét „örökbe fogadták”, darabonként százezer forintért. Az „örökbefogadók” nevei kis réztáblákon láthatók a háttámlák hátoldalán.

Az évek múltával örömteli módon növekedett a gyermekek létszáma. S így ami egykor megfelelő volt, újra szűkösnek bizonyult. A felső tagozat megnövekedett igényeinek szolgálatában újra át kellet szervezni az épületet. S ez újabb jelentős erőfeszítéseket, beruházást követelt. Ennek áttekintése a Vállalkozói Kerekasztal tevékenységét bemutató címszó alatt olvasható.